Miljövänligt konstgräs testas i Luleå

Girl kicks a soccer ball on a soccer field

Kan olivkärnor eller specialsand bli framtidens konstgräs på nordliga breddgrader? Det ska nu testas i praktiken när Luleå kommun, Lumire och Lulebo skapar två nya fotbollsplaner på Hertsön där olika sorters miljövänligt granulat läggs ut.

Konstgräsplaner innehåller ofta granulat gjort av gummidäck. Gummigranulat är en betydande källa till mikroplastspridning då det försvinner från planerna med regnvatten, snöröjning och spelare för att hamna i dagvattenbrunnar och omgivande natur.

– Vi började fundera; kan vi hitta miljövänliga granulatalternativ som fungerar i vårt klimat? Det är inte testat på utomhusplaner norr om Uppsala i dagsläget, säger Per Ekervhén, vd Lumire.

Oliver och sand

Nu anläggs två nya femmannaplaner på Hertsöns IP där olika granulat ska testas: Ett gjort av olivkärnor och ett av en plastbestruken sand.

– För oss är det väldigt värdefullt att låta våra fotbollsföreningar testa materialen i skarpt läge. Baserat på utvärderingen sen kan det bli fråga om att köpa in miljövänligt granulat när vi byter konstgräs i framtiden, säger Patrik Bylin, kultur-och fritidschef Luleå kommun.

LTU analyserar

Förutom utvärderingen av hur mattorna går att spela på kommer materialen och lakvatten från planerna analyseras av Luleå tekniska universitet. Då kan man jämföra kemikalie-och mikroplastspridningen mot traditionellt konstgräs.

– Det är roligt att man testar att använda material som gynnar vår miljö. När vi får ny kunskap behöver vi också lära oss att använda nya material och vår förhoppning är att det kan bli en ny state of the art, säger Jurate Kumpiene, professor inom avfallsteknik Luleå tekniska universitet.

Plats för spontanidrott

Dessutom innebär de två planerna mer yta för spontanidrott, ett viktigt perspektiv för Lulebos del i samarbetet.

– Vi på Lulebo vill gärna bidra till en meningsfull fritid för barn och unga i våra bostadsområden. Utökad kapacitet för fotbollsaktiviteter passar perfekt och när det dessutom för miljötänket framåt blir det alldeles rätt, både för oss och för alla Lulebor, säger Erik Öhrling, vd Lulebo

Konstgräsplanerna anläggs nu i slutet av juni och är efter det klara för spel.

Total
0
Shares