Det ska vara enkelt att flytta till Luleå

Att Luleå är en attraktiv plats råder det ingen tvekan om under morgonens företagsfrukost i Vetenskapens Hus. Utmaningen är att få människor att flytta till Luleå när tusentals jobb är på väg till länet.

– Jag ser inte på kompetensförsörjning som bara en utmaning, utan jag ser en fantastisk möjlighet för länet, säger Viktor Kåreborn, strateg på Arbetsmarknadsförvaltningen.

– Luleå behöver skapa och hitta mötesplatser för att hitta människor över hela världen, mötesplatser som är både digitala och fysiska. Det är otroligt viktigt att människor alltid känner sig välkomna till Luleå och att de känner sig som en del av gemenskapen när de flyttat hit, säger Viktor Kåreborn, strateg på Arbetsmarknadsförvaltningen.

Luleå och Boden är tvilligstäder

Under företagsfrukosten som anordnas av Luleå Business Region, Luleå Näringsliv och Luleå kommun var temat kompetensattraktion och internationell rekrytering. Ett hett ämne då de nya industrietableringarna i Luleå och Boden skapar tusentals nya jobb, både inom själva industrin och andra jobb.

– Vi arbetar nära Bodens kommun i frågorna som rör kompetensförsörjningen och det är viktigt att vi driver de här frågorna tillsammans, vi brukar kalla oss tvillingstäder, säger Viktor Kåreborn.

Många napp på människor som vill flytta till Luleå

– Ett arbete som pågår redan idag är att på olika sätt locka hit människor, och vi ska fortsätta att utvecklas och testa nya vägar. Bara för någon vecka sedan var Komptenslotsen nere i Stockholm på en stor rekryteringsmässa där vi fick jätte många napp på människor som vill flytta till Luleå, säger Viktor Kåreborn.

Luleå kommun tittar även på att starta en inflyttarservice, ett uppdrag som Arbetsmarknadsförvaltningen har fått att se över.

– Det finns många olika sätt man kan arbeta med inflyttarservice. Vi har nyligen varit ner och besökt InterNational House i Göteborg för att se hur de arbetar med just inflyttarservice, både för människor som flyttar till Göteborg från andra delat av landet, men också människor som flyttat från olika delar av världen. Vi fick många idéer på hur vi kan göra här i Luleå, Viktor Kåreborn.

En trygg plats

På plats fanns även Fredrik Hansson, kommunstyrelsens vice ordförande och kommunalråd i Luleå kommun.

– Det är jätteviktigt att vi gör det enkelt för människor flytta till hit. Att visa på att här finns jobben, här finns bostaden, här har du förskoleplatsen och allt annat du behöver för ett liv på en trygg och fin plats som Luleå, säger Fredrik Hansson.

Total
0
Shares